DE HELE MAAND 10% KASSA KORTING!

Marmeren tafel

voordat u een marmeren tafel koopt, vinden wij het belangrijk dat u een idee heeft van wat marmer precies is. Naast dat dit een bijzonder fraaie schepping van moeder natuur is, bespreken wij ook graag de voor-, en nadelen van marmer. Uiteraard beginnen we bij de oorsprong..

Om het even kort en bondig samen te vatten in wat minder geologische termen; marmer is een laag klei dat onder druk van bovenliggende lagen sediment en hitte gevormd is tot een bijzondere steensoort. Om wat verder op de materie in te gaan heeft de natuur wat kleuren hieraan toegevoegd in de vorm van mineralen. 

Zie marmer als een schildersdoek; puur marmer is dan ook helder wit en bestaat voor meer dan 90% uit kalk. De natuur is aan de gang gegaan met diverse mineralen welke gevormd zijn door miljoenen jaren te gedijen in het bovengenoemde proces (druk en hitte). Zo kent bijna iedereen het mineraal grafiet wel. Dit mineraal is grijs/zwart. Wanneer dit mineraal ontstaan is tezamen met de vorming van het marmer, is het kleinste beetje grafiet al genoeg om het marmer grijs te kleuren (Grey stone, Grigio Carnico, Fior di Bosco). De marmersoorten die ontstaan zijn met meer graniet zijn dan ook zwart (Nero Marquina, Silver brown wave). Zo zorgt het mineraal serpentine en olivijn voor een groene gloed, en granaat en vesuvianiet voor bruin. 

Geaderd marmer wordt vaak gevormd door gebarsten of verbrijzelde marmer afzettingen waarvan de barsten worden opgevuld door het ontstaan van calciet of andere materialen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Paonazzo en de Zecevo. 

Kleuren en tekeningen

Zoals eerder gezegd is marmer een schepping der natuur. Het is dus een natuurproduct, wat wil zeggen dat iedere tafel uniek is. In de marmer groeves bevinden zich veel 'kwaliteiten'. Het ene blok is witter of groener dan de ander, waardoor deze bepaalde kwaliteiten toebedeeld krijgen. Technisch gezien zijn deze kwaliteiten allemaal even hard, glad of sterk. Echter hechten wij waarde aan het visuele aspect. Wij bieden een webshop met honderden diverse opties wat soorten betreft. Wij zorgen dan ook dat de tafel die u besteld vervaardigd wordt uit een plaat van dezelfde kwaliteit die u in de webshop besteld. Is dit niet voorradig of op dit moment minder beschikbaar? Dan nemen wij contact met u op om de opties voor te leggen. Wij zijn zelf om de paar weken in Italië om kwaliteitscontroles uit te voeren, het assortiment uit te breiden en om voor u de juiste platen uit te zoeken.

 

marmer tafel kwaliteit

Kwaliteitscontrole Sequoia Brown

 

Gebruik van een marmer tafel

Wij als puristen vinden dat een marmer tafel moet leven zoals de eigenaar dat doet. Zie het als een leren bank of tas die pas echt mooi wordt naarmate de jaren vorderen. Zoals gezegd bestaat marmer uit meer dan 90% uit kalk. Kalk is die vervelende aanslag in uw douche of op uw keuken kraan die u te lijf gaat met zuurhoudende middelen als azijn of antikal. Een marmer tafel kan dus minder goed tegen zuren dan bijvoorbeeld de granieten tafels. Dit betekend niet dat marmer bij het minste of geringste beschadigd raakt. U kunt gemakkelijk vrienden uitnodigen voor een cocktail feestje met citroen, limoen en sinaasappel aan uw marmer tafel. Mocht er wat zuurhoudende componenten op tafel vallen, haal er een nat doekje over heen en het probleem is opgelost. Let wel op; wacht hier niet al te lang mee. Net als bij de keukenkraan geldt; hoe langer het zuur intrekt, hoe beter het de kalk verwijderd wordt.

Wijn op een marmeren tafel

De mythe dat marmer gevoelig is voor het morsen van wijn of andere vloeistof is verleden tijd. Wij impregneren alle marmeren tafels met onze speciale impregneer op basis van nano-technologie dat er voor zorgt dat de tafels water afstotend worden. Dit is exact hetzelfde idee als wat u met uw nieuwe jas doet vlak voordat de herfst begint. Wijn en andere vloeistoffen kunnen dus niet in het marmer trekken. Wel is belangrijk dat sommige sappen (met name vruchtensappen) zuurhoudend zijn. Hiervoor geldt wél dat een nat doekje oplossing biedt. 

Onderhoud van een marmeren tafel

Het onderhouden van marmer is eigenlijk heel erg simpel. Mochten er wat zuur vlekjes ontstaan zijn, dan kunnen deze weer hersteld worden met een marmer wax. Ook kunt je een onderhoudsset aanschaffen in de webshop. Hierin zit een schoonmaakmiddel en een impregneer om elk jaar of half jaar (afhankelijk van het gebruik) de marmer tafel even op te frissen. Mocht de tafel naar uw gevoel onherstelbaar beschadigd zijn, neem dan contact met ons op. Wij hebben een specialist welke de marmer oppervlakken tegen vergoeding weer zo goed als nieuw kan krijgen. Toch geldt de gouden regel; voorkomen is beter dan genezen!