DE HELE MAAND 10% KASSA KORTING!

Marmer is ‘hot’ op het moment. Het is uniek, tijdloos en past in bijna ieder interieur. Er bestaan meer dan 2000 soorten marmer en ieder type heeft zijn voor-, en nadelen. Om zo lang mogelijk van een marmeren tafel te genieten, is het belangrijk dat deze aan jouw eisen voldoet. In dit artikel hopen we jou van voldoende informatie te voorzien om een goed beeld te krijgen in de wondere wereld van marmer.

Voordat we aan de lijst beginnen, even een intro met een aantal basis weetjes over marmer.

Hoe wordt marmer gemaakt?

Marmer is miljoenen jaren geleden ontstaan door lagen met klei(kalk) die onder hoge druk door de aarde samengeperst zijn. Vervolgens, met het verschuiven van de continenten en het ontstaan van bergen, zijn deze versteende klei lagen weer boven gekomen maar dan als marmer. Puur marmer is eigenlijk wit. Denk aan de kalk in de douche. De mineralen die in de grond zaten tijdens het ontstaan van het marmer zorgen voor de kleur. Zo zorgt het mineraal grafiet voor een grijze of zwarte kleur, en het stofje chloriet voor de kleur groen.  

Kwaliteit van marmer

1. Let op de kwaliteit van marmer

Alle steensoorten zijn eigenlijk zo goed als dat ze als kleilaag ontstaan zijn. Sommige zijn sterker dan anderen en andersom. Blokken marmer vanuit Europa worden wereldwijd verkocht, dus de basis van deze steensoorten is hetzelfde. Zo kan het zijn dat een Bianco Carrara marmeren tafel van dezelfde afmeting een compleet andere prijs heeft. Dit heet vaak te maken met de 'kwaliteit' van de steensoort.

Kwaliteit van marmer

 

Er is een groot verschil in de selectie van het marmer. Neem als voorbeeld bovenstaande Bianco Carrara marmer soorten. Een bekende wit/grijze steensoort. Uit deze groeve komen veel grijze blokken Carrara marmer. Één op de drie hiervan is witter. Het percentage witte blokken is dus erg laag, de vraag is hoog en de prijs daardoor automatisch ook. Let er dus op dat jouw Bianco Carrara marmeren tafel uit een plaat gemaakt is die uit het witte blok komt.

Daarnaast wordt de 'kwaliteit' ook bepaald op technische details. Zo wordt er gekeken naar eventuele scheurtjes of gaten die de plaat marmer minder sterk maakt en voor een defect kunnen gaan zorgen in de toekomst. Dit geldt overigens voor alle steensoorten.

De naam van de steensoort is dus hetzelfde, maar de uitstraling kan dus compleet verschillen. Dit maakt het extreem lastig om prijzen te vergelijken, maar je kunt er dus vanuit gaan dat er alleen binnen deze steensoort al een kwaliteitsverschil zit. Dit zie je ook sowieso terug in de prijs van een tafel. Het is natuurlijk uitermate vervelend als je een Bianco Carrara tafel koopt waarvan je verwacht dat deze helder wit is, maar na levering grijs blijkt te zijn.

de-afwerking-van-marmer

2. De kwaliteit van de afwerking

De afwerking van een marmeren tafel kan de tafel maken of breken. Hierin zijn veel technische details waar je op moet letten bij de aanschaf van een marmeren tafel. Hierin onderscheidt de vakman zich van de 'dropshippers', die vaak marmer in Azië inkopen om hier online aan de man te brengen. Het is wat ingewikkeld, maar toch proberen we zo simpel mogelijk alles op een rijtje te zetten. Te beginnen met de algehele glans en afwerking van jouw tafelblad:

Het polijsten van marmer

Er zijn verschillende manieren om marmer glanzend te krijgen. Nadat de blokken marmer uit de berg gehaald zijn, worden deze in platen gezaagd van (veelal) 2 cm dik. Voor het voorbeeld gaan we er vanuit dat één van deze platen jouw tafelblad wordt. Om iets glans te geven moet je het eigenlijk polijsten. Denk hierbij aan een poetsbeurt van een auto of het oppoetsen van zilverwaar. Veel mensen vinden het oppoetsen van hun auto al veel werk, laat staan een stenen tafelblad. Er zijn hier dan ook meerdere mogelijkheden voor. Denk ook hierbij aan het wassen en poetsen van een auto. Je gaat de wasstraat in, en je kiest voor:

De deluxe behandeling: Machinaal polijsten

In Italië loopt men aan kop met de productie van platen marmer. Dit zijn de nieuwste machines om jouw auto te wassen met op iedere hoek een controle en een goede nazorg. Jouw tafelblad wordt allereerst voorzien van een glasvezel net aan de achterzijde. Vervolgens wordt de bovenkant van jouw tafelblad ingesmeerd met een soort epoxy achtige emulsie (resinatie). Dit zorgt er voor dat de haarscheurtjes, kleine gaatjes en de poriën opgevuld worden. Het blad wordt hierdoor steviger. Hierna gaat jouw tafelblad de oven in, om het glasvezel net en de resinatie uit te laten harden. Vervolgens wordt jouw tafelblad op een gigantische machine gepolijst met polijstkoppen voorzien van diamant. Dit gebeurt met een gigantische druk en van grof naar extreem fijn. Jouw marmeren tafelblad is dus helemaal egaal gepolijst, stevig, en ‘dicht’. Zoals je begrijpt is dit een flink proces met de nodige kwaliteitscontroles. Echter, het resultaat is van de aller hoogste kwaliteit.

marmer polijsten kwaliteit

Met de hand de auto wassen: Polijsten met polijstarm of handmachine

In veel landen buiten de EU, Turkije of Griekenland wordt hetzelfde proces als bovenstaand toegepast maar op minder verfijnde machines. Zie het als een auto wassen met de hoge druk spuit. Zo wordt ook het polijsten vaak met handmachines gedaan. Deze methode is erg arbeidsintensief en wordt vaak toegepast in verminderde arbeidsomstandigheden.

Het resultaat hiervan zorgt voor een minder fijne en vooral oneffen glans. Zo kan het zijn dat de ene helft van jouw tafel meer glimt dan de andere helft. Haarscheurtjes die niet van resinatie voorzien zijn of geen glasvezel net achterop hebben kunnen tijdens transport of in de loop der jaren doorscheuren en voor een breuk in jouw marmeren tafelblad zorgen. De afwerking is hierdoor een stuk goedkoper maar dus ook al veel minder goed.

Alleen even in de wax: Glanslaag met chemicaliën aanbrengen

Een auto in de wax zetten zonder eerst grondig schoon te maken heeft vaak weinig zin en wordt binnen de kortste keren weer dof en vuil. Hetzelfde geldt voor marmer dat amper gepolijst is en vervolgens wordt voorzien van een chemische glans-laag. Dit gebeurt (bijna) alleen in Azië, onder slechte arbeidsomstandigheden (denk aan onderbetaald personeel en kinderarbeid). Deze methode is vaak te herkennen aan slecht afgewerkte randen die minder glimmend zijn dan het oppervlak. Daarnaast krast deze laag erg snel, ontstaan er ‘blaasjes’ én kun je hier geen warme dranken op zetten De chemische laag laat dan een kring achter. Dit is echt de afsnijroute naar een gepolijst blad en dus de allergoedkoopste optie.

De afwerking van de tafel

Er vanuitgaande dat je kiest voor de Deluxe afwerking van het polijsten van jouw tafelblad, moeten we vervolgens nog letten op de kleine details. Zo is het bijvoorbeeld bij de aanschaf van een marmeren salontafel blok belangrijk dat de aders of structuur van het marmer doorloopt in de zijkanten om een massief effect te creëren. Daarnaast moeten de lijmnaden van de randen nauwelijks zichtbaar zijn en glad aanvoelen. Ook is het handig om een salontafel blok te selecteren met een plint of houten frame waardoor de tafel nog te verplaatsen is. Een houten frame zorgt er voor dat de tafel een zwevend effect heeft en goed ondersteund is voor belasting van de bovenkant van het blok. 

Details marmeren salontafel

Randafwerking

De randafwerking van jouw marmeren tafel is het meest in het zicht van jouw hele tafel. Deze moet goed zijn en dezelfde glans en kleur hebben als de bovenkant van de tafel. De mindere kwaliteit afwerking is duidelijk te herkennen aan een andere kleur randafwerking. Let hierbij op schuurslagen, ruwe plekken en of witte doffe plekken. Zie afbeelding hieronder. 

Randafwerking marmer

Bovenstaande afbeelding laat goed zien wat een slecht afgewerkte rand is. Let op! Als de tafel met chemicaliën gepolijst is, kunnen zulke plekken later nog zichtbaar worden. Onderstaande afbeelding laat zien hoe het wél moet. Hier zie je een egale hoogglans afwerking die dezelfde glans heeft als het bovenblad. 

Marmeren tafel hoge kwaliteit

 eerlijk marmer

3. Arbeidsomstandigheden

Anno 2020 zijn veel bedrijven bezig met het controleren en herstructureren van productieprocessen die leden onder zware arbeidsomstandigheden en zelfs kinderarbeid. In de kleding branche is het een ware hype om 'eerlijke kleding' te produceren. De natuursteenbranche an sich is een relatief ouderwetse branche waar, tot voor kort, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) totaal niet aan de orde was. 

Let dan ook bij het kopen van een marmeren tafel op het TruStone logo. Dit logo staat voor natuursteen bedrijven die zich inzetten voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Deze bedrijven leveren geen natuursteen soorten die te maken hebben met slechte arbeidsomstandigheden of kinderarbeid. Helaas is dit in Azië, maar ook dichter bij huis in Turkije nog altijd een veelvoorkomend probleem. Niet alleen in de groeves zelf zijn verslechterde arbeidsomstandigheden, maar vooral in het maatwerk van kleine marmeren producten voor lage prijzen is er veel kinderarbeid. Helaas is dit lastig op te sporen of te achterhalen omdat de betreffende bedrijven hier net zo hard hun best voor doen om dit te verbergen. Zo zijn er in Turkije, India en Vietnam mooie fabrieken gevestigd die eerlijk werk lijken te leveren, waarna na onderzoek bleek dat hier een tweede fabriek was op een andere locatie die vol zat met (jonge) kinderen die voor een paar cent per dag vaasjes, kleine tafeltjes, en onderzetters maakten. 

eerlijk marmer

Het vreemde is dat zelfs (of juist) grote ketens hier geen besef van hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld Zara Home, Sissy-Boy, H&M Home, Wehkamp en nog veel meer grote ketens die geen idee hebben van wat ze verkopen en door wie dit vervaardigd is. Wat het nóg lastiger maakt voor deze grote partijen om dit te checken is de herkomst van het marmer. Vaak worden er blokken Europees marmer (Nero Marquina, Bianco Carrara, Emperador Dark, India Green) gekocht die naar Azië verscheept worden om hier vervolgens tegen een paar cent kommetjes, tafeltjes, zeepplankjes of kaarsenhouders van te laten maken. Bij de inkoop hiervan staat dan 'Italiaans marmer of Italian marble' waardoor het op het eerste gezicht eerlijk lijkt. 

Dit soort 'rommel' is vaak te herkennen aan de slechte afwerking wat laat zien dat deze producten goedkoop handmatig afgewerkt zijn. Deukjes, of een golvend oppervlak duidt op handwerk. Slechte (of geen) randafwerking is ook één van de punten wat duid op verslechterde arbeidsomstandigheden en massaal handwerk. 

Lijkt een prijs te mooi om waar te zijn? Dan is dit het vaak ook.

stalen tafel frame

4. Frame en ondersteuning

Wat ook van belang is bij de aanschaf van een marmeren tafel is de ondersteuning van het marmer. Let er op dat het marmer niet meer dan 25 cm 'over hangt' én dat het frame onder het blad niet doorbuigt of kan bewegen. Dit zou er voor kunnen zorgen dat het blad op den duur breekt.

Gebroken marmeren tafel

Marmer bevat van nature breuklijnen en haarscheurtjes. In het geval van de juiste afwerking (lees: punt 2) heeft dit geen effect op de stevigheid van een marmeren tafel. Is het blad niet op deze hoogwaardige manier is afgewerkt dan kan er een breuk ontstaan. Een goed solide frame voorkomt dit. Let er dus op dat er een garantie wordt gegeven op breuk en/of het frame. Daarnaast is de constructie van het frame ook bepalend voor de kwaliteit van de tafel. Allereerst is het belangrijk dat het frame niet wiebelt, maar stevig en solide is. Dit komt de duurzaamheid van de tafel ten goede. 

Let ook op de poedercoating (als deze er al op zit). Een gepoedercoate tafel gaat een stuk langer mee dan een gespoten tafel. Poedercoat is een coating die van industriële kwaliteit is en wel een stootje kan hebben. Dit is handig omdat je toch vaak met de stoelen tegen het frame botst. In het geval van een stalen frame is de kwaliteit van het staal al bepalend. Veel frames uit Azië zijn slecht of lelijk aan elkaar gelast, en daarnaast ook nog eens van een mindere kwaliteit staal die bijvoorbeeld snel roest. Vraag bij aanschaf van een marmeren tafel dan ook altijd naar de herkomst van het frame. 

Het laatste punt waar je op moet letten bij het kopen van een marmeren tafel is of het frame verlijmd is aan het frame zelf. Is dit niet het geval dan kan het blad bij een impact (lees een kind dat valt o.d.) loskomen van het frame met alle gevolgen van dien. Uit veiligheidsoverwegingen dient een blad ten alle tijden verlijmd te worden op het frame. Bij frames van een hogere kwaliteit kunnen de poten of onderzijde los van het frame gekoppeld worden. Dit is bijvoorbeeld handig bij een verhuizing.

Garantie op marmeren tafel