DE HELE MAAND 10% KASSA KORTING!

Hoeveel stoelen passen er bij mijn tafel?

Hoeveel stoelen passen er bij mijn tafel?

We krijgen veel vragen over het aantal stoelen dat onder een tafel past. Uiteraard is dat afhankelijk van een aantal factoren: 

Hoe breed zijn je stoelen? 

Wat voor stoelen wil je combineren met je tafel? Heb je brede stoelen met armleuning of juist smalle design stoelen? Als het goed is staat de maatvoering van je stoelen op de site waar je ze gaat bestellen of al besteld hebt. Als je bij ons uit de collectie geshopt hebt, dan staat daar sowieso de maatvoering bij. Hiervoor maak je alvast de eenvoudige som: aantal stoelen x breedte in cm = breedte stoelen strak tegen elkaar. Dit is handig voor de stoelen in opgeruimde toestand. In de praktijk is het handig om wat tussenruimte tussen je stoelen te hebben, maar je kunt met eters altijd een stoel aan de kop van de tafel zetten. 

Hoe veel ruimte wil ik tussen mijn stoelen? 

Ook de tussenruimte tussen je stoelen is afhankelijk van het type stoel. Als je een brede stoel met armleuning hebt, dan hoeft er iets minder ruimte tussen dan bij een smalle design stoel. De breedte van een dikke oom of een eter die wijduit met ellebogen op tafel zit te eten veranderd immers niet. 

Ruimte tussen stoelen

Volgens 'De Menselijke Maat', het eeuwenoude en toonaangevende boekje die iedere architect of interieurstylist wel eens in zijn handen gehad heeft, is de breedte van een etend persoon zo'n 70 cm. Reken dus vooral met deze 70 cm. Zo kom je op de volgende som: aantal eters x 70 cm

Stel dat je stoelen met armleuningen hebt gekocht, dan is de ruimte tussen de stoelen dus 10 cm. Heb je een ranke designstoel van 45 cm aangeschaft, dan is de ruimte dus 25 cm.

Ruimte onder tafel

Als het goed is heb je nu wat maten opgeschreven waarmee we kunnen rekenen. Dan hebben wij, om het lastig te maken, verschillende modellen tafels. We hebben alle drie de modellen op schaal geschetst met daarbij de maatvoering tot de binnenkant van het frame. Dit is dus de maat waar je stoelen sowieso binnen moeten passen, het liefst met tussenruimte. 

Maatvoering frame ovalen tafel

Bij onze ovalen tafel houden we rekening met ca. 20 cm ruimte aan iedere kant van de rand. Omdat ons design niet alleen schuin naar buiten loopt (onderkant is smaller) maar ook nog eens schuin naar de zijkanten van de tafel, hebben we de tekening gebaseerd op de voetprint van ons frame. Meest ideale rekensom is: Aantal eters x 70 cm = binnenmaat frame.

Frame grootte rechthoekig marmeren tafelBij ons rechthoekige model is dit wat anders. Hier maken we ons frame iets dichter richting de opgedikte rand. Zo is er meer zitruimte aan de binnenkant van het frame. Dit kan omdat je het bovenste deel van het frame niet ziet door het dikke marmer. Mocht je echt een kolos van een tafel willen hebben als vergadertafel, dan adviseren wij dit model. Hier is de voetprint van het frame aan beide kanten slechts 12,5 cm kleiner dan het bovenblad. Meest ideale rekensom is ook hier: Aantal eters x 70 cm = binnenmaat frame.

Ovale eettafel van marmer

Ons Celio frame is in alle opzichten ideaal. Door de losse poten kun je aan alle kanten goed zitten, én is de 'voetprint' minimaal. Hierdoor passen er veel stoelen aan een ovalen eettafel van marmer, maar heb je toch het strakke van een minimale dikte. Deze poten lopen schuin naar binnen, dus kun je met de strakke stoelmaat meten om ze netjes op te kunnen ruimen. Als er mensen op zitten gaat de stoel gemiddeld 30 cm naar achteren, waardoor er voldoende mensen aan tafel kunnen eten. Win win dus!

Mocht je ondanks deze uitleg nog niet voldoende hebben aan rekensommen en info, dan kun je gerust contact met ons opnemen zodat we de tafel met jouw stoelen kunnen uittekenen. Mail je vragen naar info@marmertafel.nl